Kajaktur på Solgen

In English  
Auf Deutsch

Kajaktur på Solgen - naturnära njutning!

Nyfiken på kajakpaddling? Kajak är ett härligt sätt att uppleva naturen, där du glider ljudlöst fram i vattnet och kommer nära öar, stränder och är nära naturen. Lyssna på vågskvalp, spana fåglar och växter, kanske får du se fiskgjuse, havsörn eller Smålands landskapsdjur uttern som finns i Solgen. Vi visar hur kajakpaddling fungerar  och vi tipsar om finaste paddlingsturerna, kanske vill du ta en picknick på klippan på Solgens vackraste ö eller ett bad på ön med sandstrand eller njuta av en kvällstur i solnedgången. Välkommen på en kajaktur, för både nybörjare och erfarna kajakpaddlare, där allt ingår för en härlig friluftsupplevelse på sjön Solgen i Småland! 

För vem:

Turen passar dig som är nyfiken på kajak, vill få en härlig friluftsupplevelse och prova på paddling under trygga och lugna former. Du behöver inte ha testat paddling tidigare, vi hjälper dig att komma igång. Vi visar och instruerar och sen paddlar du på egen hand en tur på sjön.

Datum: maj - september, ankomst kl 10 eller tid efter överenskommelse, du har tillgång till kajaken hela dagen/kvällen. 


Följande ingår:

Du behöver ta med dig:

- Ha på dig oömma kläder (vind- och vattentät jacka, en varm tröja)

- Extra klädombyte (du får låna vattentäta packpåsar av oss)

- Badkläder, keps och solglasögon kan vara bra, även solskyddsmedel

- Sandaler eller badskor som tål vatten (i kajaken är det smidigt att paddla barfota)


Pris kajakhyra:  
450 kr för enkelkajak, 700 kr för dubbelkajak för heldag. Vi har två enmanskajaker (modell Seabird) och en dubbelkajak (modell Prijon) som är rymliga och stabila kajakmodeller med roder som du styr via fotpedaler.  2-4 personer kan paddla samtidigt. Kontakta oss för prisuppgift om du vill hyra kajak för flera dagar. 

Tillval picknickpaket (bokas minst en dag i förväg):
-Picknick med smörgås, småländskt fikabröd, termos med kaffe/vatten (till stor del hembakat och närproducerade råvaror), 150 kr/person.
(Vi har begränsade möjligheter att erbjuda specialkost (tex laktos/glutenfri kost, allergier).

Bokningsinformation och uthyrningsvillkor:

- Bokning sker senast kl 9 en dag i förväg via e-post: info@hammarvidsolgen.se    

- Betalning sker vid ankomst kontant, via betalkort eller swish.

- Avbokning senare än klockan 18, dag före ankomst debiteras med halva kostnaden. 

- All paddling sker på egen risk och under eget ansvar. Använd alltid flytväst. Gästen ansvarar för eventuell försäkring av egendom och egen olycksfallsförsäkring. Vid eventuella skador eller förlust av utrustning är gästen ersättningsskyldig. 

- Åldersgräns 18 år (eller yngre i sällskap av vuxen). Simkunnighet på 200 meter krävs. 

- Kajakerna återlämnas i Hammar senast kl 20, kajak och utrustningen lämnas väl rengjord, meddela oss via sms när du är tillbaka.    

- Vid extremt väder (åska, hård blåst, kraftigt regn) kan turen, efter kontakt med oss, ställas in med kort varsel och ni får göra kostnadsfri ombokning till nytt datum.

- Respektera allemansrätten, djur- och naturliv och naturreservaten i Solgen. Ta med allt ev skräp tillbaka.

-För fiske behöver du ett fiskekort i Solgen. 

- Lämna gärna en färdbeskrivning och om du blir försenad, kontakta oss snarast.

- Vi förbehåller oss rätten att avbryta uthyrningen (utan att ersätta hyreskostnaden) för kunder som uppträder olämpligt, inte bär flytväst eller på annat sätt bryter mot våra uthyrningsvillkor eller mot allemansrätten.

- Vi sparar dina personuppgifter för din säkerhet och för vår statistik. Uppgifterna sparas till säsongens slut och lämnas inte till någon annan.


Hitta hit: Kajakturen utgår från gården Hammar vid sjön Solgen, mellan Eksjö och Vetlanda i Småland. Vägbeskrivning får du vid bokning, se även vägbeskrivning här 

Förslag på dagsprogram: 

Ankomst till Hammar. Vi inleder med en genomgång på land av grundläggande paddelteknik, säkerhet, utrustning, och instruerar er så att ni känner er trygga när ni sätter er i kajakerna och glider iväg på egen hand. Vi berättar om naturen runt Solgen, allemansrätten, hållbarhet och de tre naturreservaten i Solgen, som skyddar stora delar av sjön och dess öar med ett rikt växt- och djurliv. Under dagsturen kan ni paddla både i Solgenån och på sjön. Vi ger förslag på dagstur beroende på väder, vind och såklart utifrån er tidigare paddlingsvana.

Exempel på turer: Börja paddla i lugnt tempo med ”Åturen” i Solgenån och fortsätt med ”Näckrosrundan” runt ögruppen Viånerna. Därefter tar ni kanske en tur till Mellby badplats och fortsätter med ”Stora badturen” med bad från klippor och sandstrand på Prästö – här är finaste fikaplatsen! Vill du paddla längre, testa Södra Solgenturen eller Norra Solgenturen och spana efter storlom, utter, fiskgjuse eller havsörn längs stränder, och öar. Ni har tillgång till kajakerna hela dagen och avslutar i Hammar eftermiddag/kväll (senast klockan 20). Vill ni hellre göra kortare dagstur så går det självklart bra. En kvällspaddling i solnedgången är mycket fint! När ni kommer tillbaka efter paddlingsturen får ni gärna använda våra sittplatser och grillplats vid sjön, ta det lugnt och avsluta med att njuta av naturen.   

------------------------------------

Solgens naturreservat

Det finns tre naturreservat i Solgen, som skyddar stora delar av sjön och dess öar med ett rikt växt- och djurliv; Solgens norra övärld, Solgens centrala övärld och Solgens södra övärld. Iordningsställda grillplatser finns bland annat på Sörö och Prästö (obs, tältförbud på Prästö). Läs mer om de tre naturreservaten i Solgen via Länsstyrelsens hemsida .

Spana gärna efter storlom, utter, fiskgjuse eller havsörn längs stränder, öar eller i ån.  Fina rastplatser är till exempel Mellby badplats (med vindskydd, eldplats), Sörö (sandstrand/gräs) eller Prästö (sandstrand och klippor) i mitten av sjön. Besök också gärna fågeltornet i Söraby. 

Allemansrätten 

Allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och respektera både rättigheter och skyldigheter. Ta med allt skräp tillbaka och respektera de begränsningar som gäller för naturreservaten i Solgens övärld. Här kan ni läsa hur Naturvårdsverket sammanfattar allemansrätten

Paddla kanot (kanadensare) på Solgenån och Emån

Vill du paddla en tur med kanadensare från Värne, i Solgenån och vidare till Emån? Höglandets kanotled börjar i Solgenån i Värne och fortsätter ut i Emån vidare till Östkusten.
- Företaget Emventure (vid Emån i Kvillsfors) erbjuder kanotuthyrning, flerdagarsturer, äventyrsarrangemang samt ordnar med transport av passagerare och utrustning tur och retur till startplatsen i Värne eller vid Mellby badplats, mer info på  www.emventure.se .
- Även Höglandets kanotcenter hyr ut kanoter och ordnar transportservice, start vid Bocksjöstugan vid Solgenån eller startplats vid Mellby badplats, mer info: https://www.facebook.com/hoglandetskanotcenter