Fiske

Vi erbjuder båtuthyrning endast till gäster som bokar vår stuga. Övriga daggäster hänvisas till båtuthyrning (roddbåt) vid Åsa gård vid Solgen (Eksjö fiskeklubb). Fiskekort för Solgen (Mellby-området) säljs hela året. 

Solgen är en känd fiskesjö och har bra bestånd av gös, gädda och abborre. Dessutom många andra arter: sutare, braxen, mört, sarv, lake, ruda, siklöja och signalkräfta. Solgen är en del i Emåns vattensystem i Eksjö kommun och har en areal på 22 kvadratkilometer och ett största djup på 20 meter, medeldjupet är 5,4 m.  

Vi säljer fiskekort för Mellby fiskekortsområde, del av Solgen. 

Priser 2024: 

80 kr/dag, 400 kr/vecka, 800 kr/årskort (Solgens fiskevårdsområdesförening).  Karta över Mellby fiskekortsområde får du när du köper fiskekort.

Länk till mer information om Solgen, återförsäljare av fiskekort och fiskeregler, länk till Eksjö kommun: https://www.visiteksjo.se/artikelarkiv/upplev/fiskesjoarieksjokommun/solgen.4.15f57bb1163ca7147c3154d.html 

Båtuthyrning - endast för gäster som bokar vår stuga:

En roddbåt ingår i stughyran, avser roddbåt i aluminium (3,70 m, 2 vuxna). 
Båtmotor (elmotor med batteri) kan hyras, 200 kr/dag  eller 1000 kr/vecka.
Extra roddbåt kan hyras för  200 kr/dag eller 700 kr/vecka (plastbåt HR 400, 4 m, 2-3 vuxna). 
Fiskekort och hyra av båtmotor kan betalas vid ankomst med betalkort eller swish.

Vid hyra av båt med elmotor ingår flytvästar, ankare, karta och två batterier till elmotorn. Vid  hyra av båtmotor tar vi en deposition på 1000 kronor. 

Obs, bästa tiden för fiske med utgångspunkt från Hammar med båt är under vår och sommar (på grund av att det ofta är lågt vattenstånd sensommar och höst). Vid lågt vattenstånd flyttar vi vår roddbåt lite längre iväg, cirka 500 meter från stugan.  

Fiskeregler för Solgens FVOF (fiskevårdsområdesförening) 2024:

Fiske tillåtet med handredskap, som mete, pimpel, kastspö, flugspö. Max två redskap per fiskekort (max 10 angeldon/ismete). Kräftfiske och nätfiske ingår ej. För ett naturligt och hållbart fiske rekommenderas "catch & release", släpp försiktigt tillbaka din fångst, särskilt vid riktat vertikalfiske med ekolod på djupt vatten (> 5 meters djup). Minimimått gös 50 cm. Ungdomar under 15 år fiskar fritt. Vänligen respektera gränser för respektive fiskekortsområde, karta får du när du köper fiskekort. Fisketillsyn bedrivs i sjön .  Kör sakta i Solgenån med motorbåt för att inte störa djurliv och växtlighet och minska erosionen längs stränder. 

Intresserad av fiske i hela Solgen? 

Det finns flera fiskekortsområden i Solgen, bl a vid Skälsnäs, Sandshult och vid Åsa gård (Eksjö fiskeklubbs fiskekortsområde) med båtuthyrning och fiskekortsförsäljning vid Åsa gård (södra Solgen). Länk till Eksjö fiskeklubb  (med kortförsäljning via www.ifiske.se)

Solgens naturreservat och allemansrätten

Det finns tre naturreservat i Solgen, som skyddar stora delar av den storslagna sjön och dess öar med ett rikt växt- och djurliv. Läs mer om tre naturreservaten i Solgen via Länsstyrelsens hemsida 

Allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och respektera både rättigheter och skyldigheter. Ta med allt skräp tillbaka och respektera de begränsningar som gäller för naturreservaten i Solgens övärld (bl a tältförbud på Prästö). Här kan ni läsa hur Naturvårdsverket sammanfattar allemansrätten

Intresserad av fiskeguide?   

Öka chansen till fina fiskeupplevelser genom att anlita en fiskeguide i t ex Solgen, Solgenån/Emån eller annan sjö i Småland.  www.visiteksjo.se 

Härligt kvällsfiske på Solgen

Polsk fiskegäst fångar med gös på cirka 4 kg

Sommarfiske när det är som bäst

Fiskegäst från tyskland med gädda på cirka 7 kg

Testa gärna isfiske efter gädda eller abborre.