Om oss

Om oss

Gården Hammar ligger vid sjön Solgen, mitt mellan Eksjö och Vetlanda, strax utanför samhället Värne i Mellby socken. Här driver vi  turismverksamhet med stuguthyrning, småskalig träförädling och skogsbruk  med ca  73 hektar skog (miljöcertifierad skogsbruk).  På gården drivs också lantbruksverksamhet (ekologiskt/KRAV-certifiering) med kor som går med sina kalvar i beteshagar runt gården hela sommaren och håller landskapet öppet. Lantbruket med odling och betesmark drivs av en arrendator medan vi sköter skogsbruket och våra fyra hästar (två nordsvenska brukshästar och två islandshästar), höns, katter och kaniner. Hästarna används både för ridning och körning i skogen. Gården ägs i femte generationen av mig,  Cathrine Jansson  och jag driver verksamheten tillsammans med min man Kenth.   

Vi flyttade hem till Cathrines föräldragård Hammar år 2005 efter ett antal år i Stockholm och övriga delar av landet. Familjen består utöver Kenth och Cathrine av barnen Lovisa, 19 år och Gustav, 21 år. Sedan 19 år tillbaka hyr vi ut vårt fritidshus "Kullahuset", som ligger mycket vackert på gården, på en kulle med utsikt över Solgen. Från början var huset en enklare sommarstuga men år 2013 gjorde vi en helrenovering av  huset för att erbjuda vecko- och helguthyrning året om med högre standard. Roddbåt ingår i stughyran och många gäster uppskattar att fiska i Solgen som är en fin fiskesjö. Lugnet, skogen, sjön och närheten till den småländska naturen uppskattas av våra stuggäster. Under sommarsäsongen erbjuder vi även kajakuthyrning på Solgen.  

De senaste åren har vi jobbat mer med  att utveckla gårdens resurser; vi är mångbrukare och har varit engagerade bland annat i LRF-projektet Skogens kraft som syftar till att stärka utvecklingen av det småskaliga företagandet med skogen som bas. Vi håller på att bygga upp vår verksamhet med utveckling av skogsgårdens resurser i form av träförädling, utöver utveckling av hållbara naturupplevelser med hästar, sjön, skogen som bas 

Om Cathrine:
Cathrine har en lång erfarenhet av småskalig turism och företagsutveckling på landsbygden. Stort nätverk inom landsbygd-/ företagande/turism/skogsbruk. Förutom jobbet som landsbygdsföretagare finns jag tillgänglig  för anställning eller konsult med uppdrag inom projektledning, koordinator, marknadsföring, administration, landsbygds- och företagsutveckling. Länk till min profil på Linkedin .

Om Kenth:
Kenth har en lång erfarenhet av logistik, verksamhetsutveckling, ledningsarbete och IT. Jobbar nu deltid på 80 % som verksamhetsutvecklare med fokus på informationssäkerhet på ett IT-företag i Nässjö. Har alltid varit med i lantbruket och skogsbruket och nyfiken på att lära sig nya saker och anta nya utmaningar.  

Intresserad av vårt arbete med träförädling? Kontakta Kenth, kenth@hammarvidsolgen.se , tel 076-807 50 15.
Intresserad av vår turismverksamhet eller uppdrag inom landsbygdsutveckling?  Kontakta Cathrine, cathrine@hammarvidsolgen.se , 070-518 47 57

Följ oss på Facebook och Instagram !

Kontakta oss gärna för mer information :-) 

Enskild firma : Hammar vid Solgen
Innehar F-skattsedel , ansvars- och olycksfallsförsäkring
Momsreg nr: SE701113242501

Adress:
Hammar vid Solgen
Cathrine Jansson
Hammar 4
575 94 Eksjö 
Tel: 070-518 47 57
E-post: info@hammarvidsolgen.se

Vi är medlemmar i följande organisationer/föreningar:  
- Branschföreningen Naturturismföretagen
- Föreningen skogens mångbruk
- Södra skogsägarna
- Spillkråkan, kvinnligt skogsnätverk
- Näringslivsbolaget Eksjö.nu
- Föreningen Nordsvenska hästen

Företagsutveckling 2023-2024:
Vi har fått leaderstöd (en "leadercheck inom företagsutveckling") av föreningen Astrid Lindgrens Hembygd för att utveckla vårt landsbygdsföretag inom småskalig träförädling och turism, satsningen pågår 2023-2024 och omfattar bl. a. utveckling av nya produkter och tjänster med gården och skogen som bas. Finansiering kommer från EU och den europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.  

Cathrine och Kenth Jansson