Skip Navigation LinksKajak

Kajak​

Säsongen 2018 kommer vi EJ erbjuda kajakuthyrning på Solgen utan hänvisar intresserade till Emventure, www.emventure.se , Höglandets kanotcenter eller Ramkvilla outdoor activity, www.ramoa.se  

Kajak är ett underbart sätt att uppleva naturen, fågellivet och vattnet där man sitter djupt ner i kajaken i höjd med vattenytan. Ljudlöst paddlar man nära öar och stränder, och stör inte naturen nämnvärt. Hammar ligger strategiskt mitt på Solgen och lagom turer är både södra och norra delen av sjön runt öar alternativt paddla i Solgenån till Värne eller i Solgenån norrut (till Markestad). Det finns tre naturreservat i Solgens övärld, spana gärna efter storlom, utter, fiskgjuse eller havsörn längs stränder, öar eller i ån.  Fina rastplatser är till exempel Mellby badplats (med vindskydd, eldplats), Sörö eller Prästö i mitten av sjön. Besök också gärna fågeltornet i Söraby. 

Priser kajakuthyrning 2017:

Halvdag/kväll​Heldag​Extra dagVecka ​
Enmanskajak200:-  300:-                   200:-                   ​1000:-
​Dubbelkajak​300:-   400:-                   300:-                   1500:-

                                                       
Vid hyra av kajak ingår alltid flytväst, paddel, sittbrunnskapell, vattentäta packpåsar. Med dag avses även dygn (kl. 18 dag 1 – kl 18 dag 2), halvdag eller kvällshyra avser förmiddag, eftermiddag eller kväll (cirka 3-4 timmar).
Vi har tillgång till fyra enmanskajaker och en dubbelkajak, totalt kan upp till sex personer paddla tillsammans. Kajakerna har roder och är av modellerna Prijon och Seabird expedition och Seabird discovery. 
Vill du ta med eget fika eller grilla så får du gärna låna vår fina grillplats med bord vid sjön.

Uthyrningsvillkor för båt/kajakuthyrning

  • All paddling eller nyttjande av båtar sker på på egen risk och under eget ansvar. Eventuell skada på utrustning ersätts av kunden. Kunden ansvarar själv för egen försäkring.
  • Lämna gärna en färdbeskrivning hos oss. Om du blir försenad ring snarast.
  • Använd alltid flytväst i kajaken/båten.
  • Du ska vara simkunnig och över 18 år (alt. barn/ungdomar i målsmans sällskap).
  • Kajak och övrig utrustning ska återlämnas väl rengjord.

Bokning
Bokning sker endast i förväg via telefon eller e-post, vänligen notera att vi ej har några fasta öppettider utan endast tar emot förbokade kunder i mån av tid och plats. Betalning sker kontant, via Swish eller mot faktura.

Flerdagarstur med kajak på Solgen
Solgen passar utmärkt även för 1-3-dagars tur med kajak. Övernatta gärna runt Solgen med rum&frukost på gården Sandshult hos familjen Thorn Andersen (tel 0381-44012 eller 070-3234389) eller i stuga på Åsa gård, (www.asagard.se), eller boka vår stuga i Hammar och gör dagsturer. Vill du tälta på en ö i sjön, så tipsar vi gärna om fina tältplatser, tex Sörö eller vid Mellby badplats med grillplats, vindskydd, TC.
Turförslag: Dag 1-paddla i norra delen av sjön till Hunnerstad säteri, gör en avstickare i Solgenån norrut förbi Markestad och till Havravikssjön. Dag 2: paddla i södra delen av sjön, ta en paus vid Åsa fiskegård, och njut av naturen i tre naturreservaten i sjön.    

Presenttips - Ge bort ett presentkort på friluftsupplevelse, kajakpaddling eller båttur på Solgen!
En kajakupplevelse eller båttur med fiske är perfekt att ge bort i present! Prisexempel halvdagshyra kajak för två personer 400:- Vi gör ett snyggt presentkort som skickas per post till kund med faktura.  

Kanadensare eller kajak?
Generellt brukar man säga att kajak lämpar sig för paddling på öppet vatten (sjö eller hav) och kanadensare, som är helt öppen för sittplatserna, passar bäst i å eller lugnt vatten. En kajak är stabilare och tål växlande väder och vågor bättre då man sitter i en "stängd" sittbrunn i mitten av kajaken. Våra kajaker lämpar sig utmärkt även för turer i Solgenån till Värne eller paddling på sjön.  Notera att vi ej har transportservice om du vill paddla kajaken längre tur i Solgenån/Emån. För uthyrare kanadensare, se nedan.

Karta över Solgen med omnejd Solgenkarta.jpg

Solgens naturreservat
Det finns tre naturreservat i Solgen, som skyddar stora delar av den storslagna sjön och dess öar med ett rikt växt- och djurliv. Iordningsställda grillplatser finns på Sörö och Prästö (obs, tältförbud på Prästö). Läs mer om tre naturreservaten i Solgen via Länsstyrelsens hemsida 

Allemansrätten
Allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och respektera både rättigheter och skyldigheter. Ta med allt skräp tillbaka och respektera de begränsningar som gäller för naturreservaten i Solgens övärld. Här kan ni läsa hur Naturvårdsverket sammanfattar allemansrätten.

Höglandets kanotled och hyra kanadensare (kanot)
Höglandets kanotled börjar i Solgenån i Värne och fortsätter ut i Emån vidare till Östkusten. Läs mer om Höglandets kanotled.

Vill du paddla en tur med kanadensare från Värne, Solgenån och vidare till Emån? Vi rekommenderar företaget Emventure (vid Emån i Kvillsfors) som erbjuder kanotuthyrning, flerdagarsturer, äventyrsarrangemang samt ordnar med transport av passagerare och utrustning t.or. startplatsen i Värne, www.emventure.se Det finns även fler kanotuthyrare på Höglandet, ex Höglandets kanotcenter (Eksjö), Ramoa i Ramkvilla eller se kommunernas hemsidor för mer information.

Kurser i kajakpaddling och gruppaktiviteter
Vill du lära dig mer om kajakpaddling eller följa med på ledarledda turer? Friluftsfrämjandet har nybörjarkurser i kajakpaddling och gruppaktiviteter, länk till Friluftsfrämjandet i Eksjö 

 cathrine kajaktur augusti_2.jpg
Rofylld morgontur på spegelblank Solgen i juli 2013.

IMG_1722.JPG
Dubbelkajak-mindre barn kan sitta i fram, äldre barn klarar paddla enkelkajak på egen hand.

 

 kajaktur kvinnholmen_lagun_maj 2013.jpg
IMG_0168.jpg
Fiske från kajak fungerar också!