Skip Navigation LinksFiske

​Fiske/båtuthyrning 

Ändring inför säsongen 2018:
VI erbjuder båtuthyrning till gäster som bokar vår stuga. Övriga daggäster hänvisas till båtuthyrning vid Åsa gård, Solgen (Eksjö fiskeklubb).

Fiskekort för Solgen (Mellby-området) säljs hela året.

Solgen är en känd fiskesjö och har bra bestånd av gös, gädda och abborre. Dessutom många andra arter: sutare, braxen, mört, sarv, lake, ruda, siklöja och signalkräfta. Solgen är en del i Emåns vattensystem i Eksjö kommun och har en areal på 22 kvadratkilometer och ett största djup på 20 meter, medeldjupet är 5,4 m. 

Vi har två roddbåtar med motor för uthyrning och säljer fiskekort för Mellby fiskekortsområde (vatten runt Mellby samt Solgenån). Även för den som inte är fiskeintresserad är det mycket fint att ta en tur med båten till öar, en tur i Solgenån eller tyst glida fram med elmotor och njuta av fågelliv och naturen. Vintertid är Solgen också mycket fint för pimpelfiske.

Båtuthyrning, priser 2018 - endast för gäster som bokar stuga:


​Dag​Vecka
​Motorbåt ​300:-​1500:-
​Roddbåt​200:-800:-​


Avser roddbåt i aluminium (3,70 m, 2 vuxna) + plastbåt (4 m, 2-3 vuxna) med elmotor eller fyrtaktsbensinmotor, 2,5 HK.  
Vid hyra av båt med motor ingår flytvästar, ankare, karta och två batterier till elmotorn eller fulltankad bensinmotor. Extra bensin finns att köpa i 5-litersdunk. Vid flerdagarshyra tar vi en deposition på 1000:-. Roddbåt ingår vid stughyra veckovis.

Vi säljer fiskekort för Mellby fiskekortsområde, del av Solgen. 
Priser 2017:
60 kr/dag
250 kr/vecka
600 kr/årskort

Karta över Mellby fiskekortsområde Fiskekarta Mellby.pdf 
Fiskeregler för Solgen: Fiskeregler Solgens FVOF 2017.pdf
Länk till djupkartor och mer information om Solgen (länk till Eksjö kommuns sida), www.visiteksjo.se 

Fiskeregler för Solgens FVOF 2017:
Fiske tillåtet med handredskap, som mete, pimpel, kastspö, flugspö. Max två redskap per fiskekort (max 10 angeldon/ismete). Kräftfiske och nätfiske ingår ej. För ett naturligt och hållbart fiske rekommenderas "catch & release", släpp försiktigt tillbaka din fångst, särskilt vid riktat vertikalfiske med ekolod på djupt vatten (> 5 meters djup). Minimimått gös 50 cm. Ungdomar under 15 år fiskar fritt. Vänligen respektera gränser för respektive fiskekortsområde, karta får du när du köper fiskekort. Fisketillsyn bedrivs i sjön och kontrollavgift tas ut vid avvikelse.

Bokning
Bokning av båt eller fiskekort sker endast i förväg via telefon eller e-post, vänligen notera att vi ej har några fasta öppettider utan tar emot förbokade kunder i mån av tid och plats. Betalning sker kontant eller via Swish. Välkommen!

Intresserad av fiske i hela Solgen?
Det finns flera fiskekortsområden i Solgen, bl a vid Skälsnäs, Sandshult och vid Åsa gård (Eksjö fiskeklubbs fiskekortsområde) med båtuthyrning och fiskekortsförsäljning vid Åsa gård (södra Solgen). Länk till Eksjö fiskeklubb  

Fiskepaket i Småland! (April-maj, september-oktober)
Upptäck sjön Solgen, känd för sitt fiske på gös, abborre och gädda. Två nätter i stuga med sjöutsikt, tillgång till vedeldad bastu och två fiskedagar på Solgen. Inkluderar fiskekort i Mellby fiskekortsområde i Solgen och tillgång till båt med elmotor i två dagar, pris 1395 kr/person (minst två personer). Ankomst fredag kväll-avresa söndag kväll.

Solgens naturreservat och allemansrätten
Det finns tre naturreservat i Solgen, som skyddar stora delar av den storslagna sjön och dess öar med ett rikt växt- och djurliv. Läs mer om tre naturreservaten i Solgen via Länsstyrelsens hemsida 

Allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och respektera både rättigheter och skyldigheter. Ta med allt skräp tillbaka och respektera de begränsningar som gäller för naturreservaten i Solgens övärld (bl a tältförbud på Prästö). Här kan ni läsa hur Naturvårdsverket sammanfattar allemansrätten.

Intresserad av fiskeguide?   
Öka chansen till fina fiskeupplevelser genom att anlita en fiskeguide i t ex Solgen, Solgenån/Emån eller annan sjö i Småland. Information via www.fishingguideinsweden.com eller kontakt via turistbyråerna, se också broschyren "Fiske i Småland".

 IMG_0253.JPG
Två båtar till uthyrning med elmotor eller bensinmotor

  Små som stora fiskar går att fånga i Solgen!


Fiskegäst från Polen med gös, ca 4 kg

Hammar_fiske stuggäst Renata Arndt.jpgFiskegäst från Tyskland, med gädda ca 7 kg

Båtplatsen med grillplats vid sjön
 
Kvällsfiske vid Näveröberget i solnedgång.

lovisas fiskelycka juni 2013.jpg
Lovisas första fiskfångst-gädda-vilken fiskelycka!


 En upplevelse med vinterfiske (pimpelfiske).